Kvalitní biosekurita na farmě vede k prevenci nemocí a hlavně k přerušení chorobných cyklů mezi turnusy. Mezi tyto kroky patří důkladné čištění a dezinfekce. Nesmíme zapomenout, že tyto dva kroky bychom měli dodržovat i mimo haly (sousedící budovy, dlažba před halou apod.).
Zásadní je také vyčištěný krmný systém (opět je to důležitá prevence proti chorobám, vzniku plísní a jiných nečistot). Nejzásadnější pro dobrý začátek turnusu je kvalitní krmivo, které je naskladněno do vyčištěného sila. Musíme si uvědomit, že tento krok je nejzranitelnější pro mladá zvířata, která budou od začátku krmivo denně přijímat.
V případě specifických onemocnění v předešlém turnusu (histomonas, coccidiosis, salmonela, M.g., M.s.) by následné mokré čištění mělo proběhnout 2×. V případě salmonely and M.g./M.s. by měla být suchá dezinfekce provedena také 2×. A v případě, že se v turnusu objeví staphylococcus či onemocnění nohou, doporučuje se také mokrá dezinfekce provést 2×.
Suché čištění
V rámci suchého čištění provádíme odstranění krmiva z celého krmného systému (z krmítek, dopravního systému a sila). Dále musí dojít k odstranění staré podestýlky (čelním nakladačem či traktorem). Jakmile jsou tyto dva kroky splněny, je potřeba očistit suché větrací a topné systémy (ventilátory, nástěnné vstupy, ohřívače, vzduchové filtry apod.) pomocí větráku. Je nutné vyčistit zbytky prachu ze všech povrchů a z hůře dostupných míst – patogen může být kdekoliv. Po vyčištění zakryjte všechna místa (elektromotory, senzory, topná zařízení) vodotěsnou ochranou.
Mokré čištění
Mokré čištění by mělo proběhnout důkladně, protože by následná dezinfekce prostoru neměla smysl. Prvním zásadním krokem je umytí vnitřku haly a venkovních prostorů tlakovým čističem (minimálně 100 bar/1 500 psi), a nejlépe horkou vodu (teplota vody vyšší než 40 ˚C). Při čištění uvnitř haly musíme dodržet postup čištění. Vždy je nutné umývat odshora dolů (prvně stopy a až poté stěny). Čistíme odzadu směrem k přední straně haly. Nutné je také umýt nejen povrch haly, ale také její vybavení. Tam, kde je to potřeba, je nutné oškrábat a poté umýt zbylé části podestýlky z podlahy. Zajistěte, aby byly všechny nečistoty odstraněny. Při čištění je potřeba si dávat také pozor na praskliny a spoje.
Prvním čištěním pomocí vody a čisticího prostředku můžeme zabít až 80 % patogenů. Uvolní se a opláchne mastnota, nečistoty a zbylé částice. Následná dezinfekce po tomhle čištění může zabít až 99 % patogenů. Při aplikaci čisticího prostředku je nutné dodržet dobu působení, správnou dávku a teplotu vody. Před čištěním bychom si měli obléct ochranné pomůcky, např. rukavice, brýle, nepropustnou kombinézu proti vodě a celoobličejovou masku s filtrem. Nezapomínejte na důkladné větrání a přívod čerstvého vzduchu při těchto krocích.
Mokrá dezinfekce
První krokem mokré dezinfekce je její aplikace na všechny povrchy a části haly. Jak už jsme zmiňovali dříve, je vhodné tuto mokrou dezinfekci aplikovat i na vnější části haly. Veškerá dlažba v okruhu 10 m od haly by měla být vydezinfikovaná.
Suchá dezinfekce
Po mokré dezinfekci následuje vždy suchá dezinfekce haly. Pokud je aplikován formalín (formaldehyd), je nejúčinnější, pokud na hale zbyde určitá vlhkost z mokré dezinfekce. Při aplikaci těchto přípravků je vždy nutné řídit se pokyny (dávkování a podmínky používání), abychom využili jejich největší účinnost. Některé prostředky potřebují ke své účinnosti minimální teplotu a určitou vlhkost (formaldehyd: 20 ˚C, mnoho dalších přípravků 15 ˚C). Suchá dezinfekce je vhodná i pro podestýlku. Vhodnou volbou může být provedení suché dezinfekce specializovanou firmou.
Důležité kroky v bodech:
• celkové odstranění znečištěné podestýlky a steliva mimo halu
• zajištění a přesun všech volných částí (z krmného systému, topení, napáječek,…)
• důkladná mechanická očista ventilace a všech částí větracího systému
• očista ventilačního systému i z vnější strany haly
• po vyčištění krmítek a napáječek je nutné celý tento systém zvednout do výšky, aby se nekontaminoval špinavou vodou od podlahy
• čistění podlahy by mělo probíhat dostatečným tlakem a velkým množstvím vody
• aplikace čisticího prostředku a dodržení dostatečné doby působení (nejlépe 3–4 hodiny)
Nezapomínejte!
• čím dříve se hala vyprázdní a vyčistí, tím delší je doba mezi dalším naskladněním a tím pádem i nižší riziko zátěže patogeny
• mechanické čištění, umývání haly a dezinfekce jsou tři samostatné kroky
• před každým naskladněním je důležité vyčištění a vydezinfikování haly!