V současné době procházíme obdobím snižování cen energií a pádu cen komodit pro výrobu krmných směsí. Výjimkou však zůstává téměř nulový pokles cen, tedy relativně vysoká cena proteinů.
Proteiny se v podobě krmných surovin s vysokým obsahem dusíkatých látek používají pro výrobu krmiv drůbeže. Požadavky na obsah proteinu v krmných směsích pro drůbež jsou v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat vysoké. Tato skutečnost znemožňuje výraznější snížení ceny krmiva.
Jednou z možností, jak snížit obsah proteinu v krmivu a tím i cenu, je zařadit do krmné směsi širokospektrální proteázu. Tyto enzymy doplňují účinek endogenních enzymů při trávících procesech v organismu, zvyšují stravitelnost aminokyselin ve všech částech střeva a zároveň zabraňují průniku nestráveného proteinu do zadních partií střeva, kde by docházelo k jeho fermentaci a rozvoji patogenní mikroflóry. Zlepšená využitelnost proteinu přispívá k tvorbě rovnovážného stavu z hlediska diverzity střevní mikroflóry. Pozitivně je ovlivněna střevní integrita a zvýšená lokální imunita. V neposlední řadě má zlepšená stravitelnost proteinu pozitivní vliv na snižování množství produkovaného amoniaku ve stájovém prostředí.
Komerčně dostupné enzymy zvyšují stravitelnost proteinu o 4–7 %. Náklady na krmivo lze zredukovat snížením použitého množství cenově nákladného zdroje kvalitního proteinu nebo zařazením levnějších, méně stravitelných bílkovinových zdrojů bez toho, aniž by došlo ke zhoršení parametrů užitkovosti.