Cesta siláže
Pícnina určená k výrobě bílkovinných siláží musí splňovat mnohá kritéria a musí projít poměrně náročným procesem. Na jeho konci očekáváme velmi hodnotné krmivo, které bude obsahovat vysoký obsah dusíkatých látek, bude výborně stravitelné a nebude mít žádný negativní dopad na zdravotní stav zvířat. Existuje několik důvodů, jak může být tento proces narušen, a může pak dojít k nežádoucím jevům jako je rozvoj klostridií, degradace bílkovin, velké ztráty sušiny nebo dokonce produkce biogenních aminů. Všechny tyto faktory ohrožují zdraví zvířat a produktivitu farmy.
Všechno to začíná na poli. Pro výrobu vysoce hodnotné siláže potřebujeme zajistit kvalitní vstupní materiál. Mezi nejdůležitější parametry, kromě požadavků na výnos z hektaru, obsah živin nebo sklizňovou sušinu, patří čistota. Minimalizace kontaminace píce je jeden ze zásadních kroků ke kvalitní siláži.

Hnojení
Hnůj, kejda nebo produkty bioplynových stanic (digestát, fugát) obsahují cenné živiny, které jsou důležité pro tvorbu biomasy. Na druhou stranu však mohou obsahovat patogeny, jako jsou například E.coli nebo Clostridium. Pro omezení rizika kontaminace píce určené pro sklizeň je výhodnější zapravit tyto materiály do půdy namísto aplikace na porost a také zajistit dostatečný časový odstup sklizně po hnojení (minimálně 3 týdny).
Načasování sklizně
Příliš časná sklizeň nevyužije plný produkční potenciál rostlin a dochází ke snížení výnosu. Pozdní sklizeň oproti tomu přináší problémy se ztrátou živin a stravitelnosti. K tomu je potřeba mít alespoň primární jistotu dostatečného počtu dní na sklizeň při stabilním počasí, aby bylo možno zajistit zavadnutí píce v co nejkratším čase (ideálně do 24 hodin). Kontaminace škodlivými bakteriemi na pokose vlivem dlouhého zavadání může výrazně ohrozit kvalitu siláže.
Výška strniště
Podobně jako dlouhé zavadání, tak i nízké strniště významně navyšuje riziko kontaminace píce půdními mikroorganismy (např. Clostridium) a zároveň snižuje intenzitu zavadání. Pod posečenou hmotou nemůže proudit vzduch a píce výrazně pomaleji zvyšuje sušinu na potřebný limit.

Fermentace
Pro vytvoření příznivých podmínek pro kvalitní fermentační proces je zásadní rychlé navození anaerobního prostředí (rovnoměrné plnění, důkladné udusání a následně rychlé hermetické uzavření silážního žlabu). Neméně důležitá je volba vhodného silážního inokulantu, který je schopen zajistit rychlý pokles pH v různých podmínkách a na různých plodinách, a následně i dostatečnou stabilitu výsledné siláže.
V průběhu sezóny se často mění podmínky pro sklizeň velmi dynamicky a v reakci na měnící se podmínky je výhodné věnovat pozornost výběru inokulantu, který vám přinese nejvíce benefitů. Každému je jasné, že jinak se bude píce chovat při nízkých sušinách, kdy rapidně narůstá pravděpodobnost rozvoje klostridií, a jinak naopak při sušinách vyšších. Přesto není výjimkou výběr jednoho univerzálního inokulantu, který nemůže reagovat na uvedené změny, a tak je často výsledná siláž v lepším případě průměrná.

Energie z každé tuny
V roce 2023 byl proveden provozní pokus v Centru mlékárenského výzkumu (CEDAR) ve Velké Británii, kde byl sledován efekt a benefity řízené fermentace na zachování energie a sušiny. Jednalo se o sklizeň první seče trávy, která byla sklízena při průměrné sušině 28 %. Z jednoho pole byla píce střídavě navážena do dvou silážních žlabů o stejné kapacitě tak, aby byla zajištěna maximální homogenita a vyrovnanost vstupního materiálu v obou žlabech. Levý silážní žlab byl kontrolní a v pravém byl použit přípravek MAGNIVA Platinum 3. Jedná se o produkt využívající patentovanou kombinaci bakteriálních kmenů Len. hilgardii a Len. buchneri spolu s osvědčeným startovacím kmenem P. pentosaceus. Pro zrychlení primární fermentace a navýšení stravitelnosti výsledné siláže jsou v přípravku obsaženy i enzymy xylanáza a beta-glukanáza.
V silážním žlabu s pící ošetřenou produktem MAGNIVA Platinum 3 bylo zachováno více sušiny než v kontrolním žlabu. Kromě zajištění více krmitelné sušiny ze stejného množství píce na vstupu měla ošetřená siláž i lepší fermentační profil (poměr kyseliny mléčné a octové) a nulový obsah kyseliny máselné, což ukazuje, že klostridie byly inhibovány. Výsledkem je tedy více kvalitnější siláže, která uchovala více energie, což se projevilo také ve zvýšeném příjmu a následné produkce u zvířat.
Zdroj: Lallemand Animal Nutrition