Sklizeň a konzervace vlhkého kukuřičného zrna

15. srpna 2024

Sklizeň vlhkého kukuřičného zrna (CCM) by se bez velké nadsázky dala v našich podmínkách označit královskou disciplínou fermentace.

Sklizeň vlhkého kukuřičného zrna (CCM) by se bez velké nadsázky dala v našich podmínkách označit královskou disciplínou fermentace. Klade vysoké nároky na technologii sklizně, zpracování a kvalitu konzervace. Jedině kvalitně zfermentované zrno se zárukou dlouhodobé stability je možno skladovat a krmit celoročně, bez zbytečných ztrát a s pozitivním dopadem na produkci i zdraví dojnic. Pojďme si podívat jaké jsou možnosti a výsledky z praxe.

Sklizeň kukuřice určené pro výrobu CCM probíhá v období, kdy má rostlina uloženo maximum energie v podobě škrobu v zrnu. Ideálním rozmezím sušiny zrna při sklizni je 60–68 %, vyšší sklizňovou sušinu je potřeba snižovat přidáním vody, aby se zvýšila schopnost absorbce silážního přípravku do zrna. Opožděná sklizeň zvyšuje riziko rozvoje plísní a kvasinek a také negativně ovlivňuje stravitelnost, a tím využitelnost u zvířat.

Graf č.1: Aerobní stability CCM (sušina 70 %)
Graf č.1: Aerobní stability CCM (sušina 70 %)

Při sušinách nad 70 % je proto vhodné zrno již dosušit a nevyužívat ho na výrobu CCM. Stravitelnost je také výrazně ovlivněna stupněm zpracování zrna (min. 70 % zrn by mělo být rozdrceno na menší části než 4,75 mm). Stejně jako u kukuřičné siláže roste i v případě CCM stravitelnost škrobu a produkční potenciál v průběhu skladování.

Na rozdíl od zahraničí je v České republice sklizeň mačkaného či drceného vlhkého kukuřičného zrna často spojována s chemickým ošetřením. V tomto ohledu je dobré vědět, že existuje výhodná a velmi účinná alternativa v podobě biologických silážních inokulantů nové generace.

Graf č.2: Redukce kvasinek při použití MAGNIVA Platinum 2
Graf č.2: Redukce kvasinek při použití MAGNIVA Platinum 2

Praktické zkušenosti ukazují, že generace inokulantů Magniva Platinum přinesla bezkonkurenční stabilitu i pro takto náročné materiály jako je právě vlhké kukuřičné zrno. Stabilita silážovaného materiálu se hodnotí časem, který je potřebný k nárůstu teploty oproti okolní teplotě o 2 °C (graf č.1). Nárůst teploty je spojený především s rozvojem a aktivitou kvasinek. A právě významná redukce množství kvasinek ve fermentovaném materiálu je hlavním benefitem patentované kombinace bakterií mléčného kvašení L. hilgardii CNCM I-4785 a L. buchneri NCIMB 40788 (graf č.2). Tato kombinace je výsledkem více než 10letého výzkumu a ověřování v různých podmínkách, na různých plodinách, a potvrzena dnes již pěti lety praktických zkušeností z farem po celém světe včetně těch v České republice i na Slovensku. Pokud patříte mezi ty, kteří preferují přirozenější a šetrnější způsoby konzervace a zároveň chcete mít jistotu garantovaného výsledku, obraťte se na svého specialistu výživy skotu z týmu MIKROP ČEBÍN, který vám poskytne podrobnější informace včetně doporučeného dávkování.

Autor článku

Bc. David Novotný

Garant konzervace krmiv