Silážování

Zde naleznete aktuální odborné články zaměřené na výrobu kvalitních siláží. Všechny články zároveň publikujeme pravidelně v našem firemním časopise.

Více energie z každé tuny

O výrobě objemných krmiv a důležitosti zaměření se na jednotlivé technologické kroky s dopadem na výslednou kvalitu siláží, a následně na ekonomiku zemědělského podniku, toho bylo napsáno již mnoho. V tomto článku se zaměříme na klíčové momenty celého procesu a upozorníme na hlavní body, na které je dobré upřít pozornost.

Graf č.1: Aerobní stability CCM (sušina 70 %)

Sklizeň a konzervace vlhkého kukuřičného zrna

Sklizeň vlhkého kukuřičného zrna (CCM) by se bez velké nadsázky dala v našich podmínkách označit královskou disciplínou fermentace.

Hrabanie zavadnutej hmoty do riadkov

Rozhodnutia, ktoré ovplyvnia kvalitu vašej senáže

Každý rok sa poľnohospodári pripravujú na jednu z najdôležitejších aktivít a tou je príprava kvalitných objemových krmív.

ASPEKTY VÝBĚRU SILÁŽNÍHO INOKULANTU

Co vše je potřeba zohlednit při rozhodování, jaký silážní přípravek použít? S narůstající užitkovostí zvířat rostou i požadavky na klíčové parametry vyrobených objemných krmiv, a to zejména na vysokou produkční účinnost, stravitelnost, příjem sušiny, stabilitu při odběru atd. Navzdory dostupným odborným znalostem je však výroba takových siláží obrovskou výzvou.

BAKTERIÁLNÍ OŠETŘENÍ PODESTÝLKY

Kvalita výsledných produktů živočišné produkce je výsledkem mnoha faktorů. Mezi nejdůležitější patří výživa zvířat, zdravotní stav a prostředí, ve kterém jsou zvířata chována. Ukazuje se, že právě životní prostředí zvířat představuje důležitou oblast pro zlepšení.

Silážovanie a senážovanie v roku 2022

Senážovanie a silážovanie nemalo tento rok na Slovensku veľmi priaznivé podmienky. S narastajúcimi cenami osív, hnojív, pohonných hmôt a pri výraznom suchu, ktoré tohto roku sužovalo Slovensko, bolo senážovanie a silážovanie veľmi náročné.

Obrázek č. 3 – Princip působení enzymů a jejich účinnost (zdroj: Lallemand).

Pravidla silážování

Při hledání odpovědi na otázku, co je základním požadavkem při výrobě siláží a jak by bylo možné tento cíl jednoduše charakterizovat, narazíte na různé definice, které se budou shodovat v potřebě uchování maximálního množství živin, zachování chutnosti a stravitelnosti při dostatečně dlouhé stabilitě.