Bioplynové stanice

Zde najdete zajímavé odborné články od našich specialistů, kteří se zabývají bioplynovými stanicemi. Všechny články zároveň publikujeme pravidelně v našem firemním časopise.

Zpracování pokročilých paliv v BPS

Měnící se podmínky produkce cíleně pěstované biomasy spolu s požadavkem zpracování pokročilých biopaliv představují pro provozovatele bio­plynových stanic výzvu pro změnu provozu těchto zařízení.

NÁVŠTĚVA – Farma Kameničany

Na Farmě Kameničany, nacházející se v okrese Ilava, nás přivítal Ing. Vojtěch Pekárik, dlouholetý vedoucí provozu bioplynové stanice. BPS byla spuštěna v roce 2012 a o dva roky později byla realizována výstavba produkčních skleníků cherry rajčat. Fungování produkčního skleníku rajčat a BPS představuje propojení obou provozů se vzájemným využitím energetických a materiálových toků.

Obr. č. 1 - Závislost externality produkce na jeho ceně.

Biometan

- kde je vůle, tam je cesta?

Výživová hodnota a zásady správné aplikace digestátu BPS

Hodnotě a významu digestátu jakožto zdroje živin a půdotvorného činitele, jsem se věnoval již dříve. Připomenutí správných zásad aplikace digestátu je v současnosti příhodné s ohledem na ceny minerálních hnojiv a potřebě efektivního využití vlastních zdrojů v podnicích zemědělské výroby.

Siláž pro výrobu bioplynu

Výroba siláží určených pro použití v bioplynových stanicích má svá specifika a na praktické zkušenosti s jejich výrobou jsme se zeptali Ing. Františka Bureše, majitele společnosti BUREŠ agro, s.r.o. a Radomíra Antoše, agronoma v ZD Maleč.

Obr. č. 3 - Vakuová odparka

Zpracování digestátu

Náklady na aplikaci digestátu vznikajícího jako fermentační zbytek při produkci bioplynu, představují významnou část celkové ekonomiky provozu BPS. Dosavadní zkušenosti provozovatelů BPS ukazují na zvyšování nákladů na skladování digestátu.

Bioplyn na rozcestí

Jaká je budoucnost tohoto odvětví, které se stalo nedílnou součástí zemědělské prvovýroby?

Kukuřičná siláž pro výrobu bioplynu

výroba kukuřičné siláže pro BPS aneb: „Jak ochránit nutriční hodnotu píce v praxi